B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Briket toplina koja spaja!

autor: Gomex | 25.10.2018
Briket toplina koja spaja!

Ogrev je jedan od najbitnijih energenata i svake zime značajan deo kućnog budžeta ode na grejanje. Ukoliko niste priključeni na gradski toplovod, svake godine se pitate na šta se grejati ove zime? Grejati se mora, a u moru raznih energenata drva, uglja, peleta, struje, plina u novije vreme pojavljuje se i briket .

Kako se dobija briket

Briket je čvrst energent biljnog porekla. Može se praviti od raznih biljnih ostataka i otpada biljnog porekla, pa tako za proizvodnju briketa može poslužiti: žitna slama, seno, detelina, trska, sojina slama, kukuruzovina, drveni piljci, piljevina…

Proces proizvodnje se sastoji od usitnjavanja sirovine a zatim njenog kompresovanja pod visokim pritiskom kako bi se dobio kompaktan briket koji po izgledu podseća na ogrevno drvo. Jedan kubik briketa menja 3-4 kubika ogrevnog drveta. Ljudi često mešaju briket i pelet…U principu proizvode se od biljnih ostataka i imaju dosta sličnosti, ali u poređenju ova dva energenta veliku prednost ima briket. Briket je veći i kompaktniji, dok je pelet sitan.

Zamislite recimo da uzmete kubni metar bukve i da se grejete na njega, a onda zamislite da kupite isti taj kubik bukve i da od njega napravite čačkalice. Grejanje na cepanice od bukve će vas dobro zagrejati i to će trajati dugo dok će kubni metar čačkalica od bukve jako brzo izgoreti, iako će oni imati istu energetsku vrednost. Ista je situacija sa briketom i peletom. Briket neuporedivo ravnomernije i u dužem vremenskom periodu oslobađa energiju za razliku od peleta koji jednostavno brzo izgori.

Prednosti briketa

Druga velika prednost briketa u odnosu na pelet je što vam ne treba specijalizovana peć za sagorevanje. Briket ćete moći da sagorevate u bilo kojoj peći ili kotlu na čvrsta goriva. Briket je pre svega alternativa za čvrsta goriva poput drva ili uglja. Ukoliko poredimo kalorijsku vrednost briketa sa ostalim čvrstim gorivima briket ima veću kalorijsku vrednost od najkvalitetnijeg uglja.

Za grejanje ili dogrevanje uz pomoć briketa vam je potrebno manje prostora za skladištenje, što je takođe bitna stavka. Takođe na stranu briketa staje i činjenica da se u toku grejne sezone, može dokupljivati onoliko koliko vam usfali. Pa sami odlučite.

Briket ima niz prednosti u odnosu na druga čvrsta goriva - odsustvo štetnih gasova prilikom sagorevanja (neuporedivo manje nego recimo prilikom sagorevanja uglja), zatim mala količina lebdećeg praha što ga čini pogodnim za sagorevanje u kaminima, briket  nema potrebe da se seče i cepa poput drva (dovoljno je uneti džak sa briketima u skladište), zatim mala količina otpada (briket je vrlo kompaktan pa će ostati jako malo izdrobljenog materijala), briket se pravi od otpadnih materijala što znači da je to zapravo eko gorivo pa njegovom upotrebom podstičete zaštitu životne sredine.