B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Porodični magazin 13/2019 - Kolumna

autor: Goran Kovačević | 04.07.2019

Dragi naši,

Krećem sa izvinjenjem. U poslednje vreme smo imali malo problema sa kvalitetom voća i povrća. O čemu se radi ?

Pre otprilike dva meseca smo napravili novi korak u saradnji sa našim glavnim dobavljačem voća i povrća, kompanijom Carska bašta. Otvoren je novi distributivni centar sa 3.500 m2 hlađenog prostora  i prostorom za čišćenje i pakovanje zeleniša. Novi centar će omogućiti snabdevanje Gomexovih prodavnica sa 12.000 tona raznovrsnih poljoprivrednih proizvoda plus 10.000 tona očišćene i zapakovane šargarepe koja će najvećim delom otići u izvoz.

Carsku baštu čine lokalni banatski poljoprivrednici čije su se porodice generacijama bavile povrtlarstvom. Iskustva nikada nije falilo, ali je nedostajalo profesionalne organizacije koja bi to dugogodišnje iskustvo pretvorila u uspešan proizvod koji će kupci prepoznavati i želeti da kupe. I do sada smo imali dobru saradnju sa lokalnim proizvođačima, ali sada će se sve to dići na novi, mnogo profesionalniji nivo i proširiti na još veći broj proizvođača. Znamo da nam velike probleme zadaje uvozna roba koja je zbog politike njihovih država (čitaj – subvencija) često jeftinija nego domaća, ali zato i idemo na ukrupnjavanje proizvodnje kako bi smanjili troškove, popravili kvalitet i bili... jeftiniji.

Dakle, naš, Gomexov cilj je da pomognemo da od proizvoda Carske bašte napravimo ono što se danas moderno naziva “ brand name“ proizvod. Želimo da u našim prodavnicama nađete punu ponudu kako  domaće, tako  i uvozne robe, s tim što će domaća biti odličnog,  garantovanog kvaliteta, dobro poznatog domaćeg ukusa, konkurentne cene, a vama, kao kupcu, ostavićemo samo da birate.

A sada da se vratim na izvinjavanje. Sigurno ste primetili da su u poslednje vreme limun i paradajz, pa i luk bili prilično lošeg kvaliteta. Razloga je mnogo, ali najveći je u tome što se radi o proizvodima iz uvoza. Ako oko limuna i ne možemo mnogo šta da uradimo, siguran sam da paradajz i luk mogu biti mnogo bolji. Pa, šta da radimo? Moramo da osnažimo domaće proizvođače da povećaju ulaganja i da postanu pravi robni proizvođači koji prate svetske tehnološke trendove.

Koliko poznajem ove ljude, siguran sam da nisu manje vredni ili manje pametni od npr. Holanđana. E sad, tamo postoji dugoročni dobro organizovan sistem, a naša poljoprivredna politika vrluda od izbora do izbora. Valjda će i to stati. Mi, naravno, ne možemo da vodimo agrarnu politiku, ali možemo da pomognemo naše kolege iz Carske bašte i to ćemo i učiniti.

Šešir nakrivi, lakše se živi!