B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Aktuelno

21.12.2021
Otvaranje izložbe ,,Merak mi je...”
  • Otvaranje izložbe ,,Merak mi je...”

Otvaranje izložbe ,,Merak mi je...”

Izložba iz Zbirke likovne umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin pod nazivom „Merak mi je...“  biće otvorena u Salonu zrenjaninskog Muzeja u četvrtak, 23. decembra 2021. godine, u 19 časova.

Na izložbi i u pratećem katalogu, u kontekstu hedonizma, razmatrano je 30 slika i crteža koji asociraju na zadovoljstvo i čija tema su kafana, piće, hrana, muzika, igra, odmor u kući ili u prirodi. Autor izložbe i kataloga je viši kustos - istoričar umetnosti Olivera Skoko. 

Učešćem u ovom projektu, kompanija Gomex je još jednom potvrdila visok stepen društvene odgovornosti, ali i rešenost da ulaganjima u ovakve poduhvate sačuva bogato kulturno i istorijsko nasleđe koje imaju Zrenjanin i Banat. Prethodnih godina, kompanija Gomex je pomogla realizaciju izložbi “Naša priča o prirodi”, “Dakle, Vi ste taj Uroš Predić” i “Vasa Pomorišac – od tradicije do moderne”.

Izložba “Merak mi je…” otvara se na dan rođenja slikara Stevana Aleksića, autora čuvene žanr-kompozicije „Veseli Banaćani“ koja se motivom, ali još više atmosferom, nametnula kao centralna slika postavke. Osim ove monumentalne kompozicije koja prikazuje odlomak svakodnevice u jednoj kafani, izdvojeno je još nekoliko radova koji kafanski prostor nagoveštavaju u samom naslovu (poput crteža Pauline Sudarski) ili sadržajem navode da pomislimo da je u pitanju sličan ambijent („Veselo društvo”, „Društvo koje pije”, „Seoska lola”). Uz piće, neizostavna obeležja kafanskog prizora su muzika i igra, pa su se na izložbi našli i „Duet” mađarskog autora Ištvana Senjija, „Svirač” i „Orkestar” Vladislava Vukova, ali i crtež Uroša Predića na kojem slikar predstavlja „Banatsko kolo” kakvo se zaigralo, ne u kafani, već na trgu u njegovom rodnom Orlovatu. 

Izložba, koja traje do 15. marta 2022, imaće raznovrstan prateći program: od stručnih vođenja, radionica, koncerata, do promocija i predavanja na kojima će učesnici pokušati da iz različitih aspekata sagledaju fenomen hedonizma. Realizaciju izložbe su omogućili Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Grad Zrenjanin. Projekat su pomogli kompanija Gomex, Asocijacija autentičnih hedonista, Color Media Communications, Muzička škola „Josif Marinković“ Zrenjanin i Gradska kafana „Stara zanatlija“.

 

 

  • Otvaranje izložbe ,,Merak mi je...”