B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Aktuelno

05.07.2016
Dan žetve u Mužlji - u slavu žita i hleba!

Dan žetve u Mužlji - u slavu žita i hleba!

Tradicionalni, 33. po redu "Žetelački dan" i ove godine održan je u zrenjaninskom naselju Mužlja kraj žitnog polja salaša "Miler" i "Poni farme". Udruženje porodičnih gazdinstava "Klaster Fokus" iz Mužlje, uz značajnu podršku kompanije GOMEX, ugostilo je 17 ekipa sa teritorije Vojvodine i jednu koja je došla iz Mađarske. Manifestacija "Žetelački dan" posvećena je očuvanju tradicije jer se žito tog dana žanje kosom i srpom kao što se radilo stotinama godina unazad.

 

Najvažnija je stvar sačuvati i ne zaboraviti tradiciju i stare običaje. U narodnim nošnjama domaćice su poslužile tradicionalan doručak u polju, jer po starom verovanju dobar doručak daje snagu koscima da izdrže sve napore i podnesu težak rad na vrelom ravničarskom suncu. Domaćice u starim nošnjama koje su se čuvale i oblačile samo kad je praznik i kada se kosi žito, služile su pogaču, kuvana jaja, šunku, slaninu, sireve...
 
Nekada je bilo veoma važno i da se prikupi svako zrno za hleb, ali i sva slama, koja se koristila kao prostirka. Cilj ove manifestacije nisu nadmetanja, nego negovanje tradicije predaka, izražavanje zahvalnosti za hleb svakidašnji i da se što vernije prenesu žetveni običaji na buduća pokolenja.
 
Žiri je i ove godine ocenjivao sastav tradicionalnog doručka, alate, odeću, obuću, rad i ostale detalje. Tokom celodnevne manifestacije prisutni su mogli da pogledaju izložbe ručnih radova, starih alata, da probaju domaće prizvode, da okuse ovčiji i svinjski paprikaš, langoš, slane i slatke kolače, med i vino. Za dobru atmosferu su bili zaduženi članovi orkestra Udruženja negovatelja starih običaja. 
 

 

{gallery}Muzljazetelackidani{/gallery}