B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Aktuelno

08.10.2020
Kupi masku podrži BELhospice

Kupi masku podrži BELhospice

Počevši od 09. oktobra 2020, prodajni lanac Gomex u periodu od dve nedelje će od svake prodate hirurške maske u svim svojim objektima u Srbiji izdvojiti 1 RSD za BELhospice centar za palijativno zbrinjavanje i medicinu, povodom Svetskog dana hospisa i palijativnog zbrinjavanja.

Svetski dan hospisa i palijativnog zbrinjavanja ima za cilj da podigne svest o potrebi unapređenja palijativnog zbrinjavanja i razumevanje potreba, medicinskih, socijalnih, praktičnih i duhovnih, osoba koje imaju dijagnoze neizlečivih bolesti i članova njihovih porodica. Isto tako, da skrene pažnju na značaj dostupnosti palijativnog zbrinjavanja u celom svetu i podstakne na akcije sve one koji prikupljaju sredstva radi omogućavanja pružanja hospis i palijativnih usluga. 

Zabrinjavajući statistički podaci, prema kojima u Srbiji godišnje od raka umre 20 hiljada pacijenata, dijagnozu ove bolesti dobije oko 30 hiljada ljudi, a oko 6.000 ljudi premine od raka samo u Beogradu od kojih čak trećina u bolnicama, jasno ukazuju na potrebu za razumevanjem i osnaživanjem palijativnog zbrinjavanja.

Imajući u vidu ove potresne podatke, kao i veliki značaj palijativnog zbrinjavanja, poželeli smo da damo svoj doprinos podržimo i pomognemo našim sugrađanima, koji se nalaze u najtežoj životnoj fazi. Činimo to podrškom BELhospice centru, jedinom hospisu i dobrotvornoj organizaciji koja pacijentima u terminalnoj fazi bolesti pruža svu moguću pomoć, potpuno besplatno. U to ime, tokom naredne dve nedelje, od svake prodate maske u svim našim prodajnim objektima, biće izdvojen 1 dinar za BELhospice.

Palijativna nega nije samo medicinsko zbrinjavanje, ona je i psihička, društvena i duhovna podrška koja u trenucima bolesti često nedostaje, a time deo sveoubhvatne socijalne zaštite. Ona se odnosi ne samo na bolesnike već i na njihove porodice, koje se često suočavaju sa novim odgovornostima. 

Po završetku terapije i nakon što doktori utvrde da više nije moguće da im se pomogne u bolnici, onkološki pacijenti odlaze kući i prepušteni su brizi porodice. Ljudima koji su u terminalnoj fazi onkoloških bolesti potrebna je posebna nega, a članovima njihovih porodica podrška. Pacijenti tada često trpe bolove i velike psihičke traume, a samim tim su i članovi njihovih porodica izloženi velikom psihičkom i finansijskom pritisku. Mi smo tu da im pomognemo i učinimo sve što je u našoj moći da palijativno zbrinjavanje postane dostupno što većem broju naših sugrađana.

BELhospice Centar osnovan 2004. godine pruža besplatnu sveobuhvatnu podršku i specijalizovane usluge onkološkim pacijentima u odmaklim fazama bolesti i članovima njihovih porodica; BELhospice je posvećen razvoju palijativnog zbrinjavanja na nacionalnom i regionalnom nivou kroz edukaciju profesionalaca i javnosti, savetovanje i saradnju sa nadležnim institucijama na unapređenju legislative.