U Mužlji, prigradskom naselju Zrenjanina, održani su 36. po redu „Žetelački dani”, koji se organizuju u slavu novog roda pšenice i novog hleba. Cilj održavanja ove manifestacije jeste očuvanje višedecenijske tradicije i izražavanje zahvalnosti za hleb svakidašnji.
Sudeći po ovogodišnjem sadržaju, tradicionalni događaj je iz godine u godinu živopisniji, čime su organizatori iz Udruženja porodičnih gazdinstava „Klaster Fokus“ zadovoljni, jer su uspeli da verno prikažu nekadašnje žetvene običaje u ovom delu Banata.
Podršku ovom izuzetnom događaju kojim se čuva etno nasleđe Banata pridružila se i kompanija GOMEX tradicionalnom podrškom.
U folklornom programu su nastupili najmlađi i najstariji članovi mužljanskog Kulturno-umetničkog društva „Petefi Šandor”, nakon čega su takmičari iz Vojvodine, Mađarske i Rumunije na fijakerima i traktorima krenuli u atar, na mesto okupljanja. Posle osveštanja žitnog polja i posluženja žetvenog doručka – sira, kajmaka, slanine, šunke, domaćeg hleba, paradajza, paprike, slanih i slatkih kolača, ali i domaćih vina i rakije, učesnici su pripremili alat i prionuli na posao, s ciljem da pokažu kako se nekada vrednim radom dolazilo do hleba.
Žiri je i ove godine ocenjivao sastav i izgled tradicionalnog žetelačkog doručka, njihov alat, odeću, obuću, ali i rad u polju. Tokom celodnevne manifestacije prisutni su mogli da probaju domaće prizvode, da okuse ovčiji i svinjski paprikaš, mekike, slane i slatke specijalitete, ali i da se oprobaju u igrama veštine.
Za dobru atmosferu su bili zaduženi članovi orkestra Udruženja negovatelja starih običaja. Domaćini su drugog dana manifestacije kraj Sunčanog jezera organizovali treći po redu „Riblji dan“, u okviru kojeg su se deca takmičila u ribolovu i učestvovala u slikarskom kampu Kluba slikara amatera (MAKK), dok su se „stariji“ meštani i ljubitelji dobre domaće kuhinje nadmetali u kuvanju riblje čorbe.