Početak jula je obeležen 37. Žetelačkim danima na polju pored Poni salaša u Mužlji, u Zrenjaninu.
Cilj ove manifestacije, koju organizuje "Klaster Fokus", jeste da se sačuva od zaborava starinski način košenja žita, kao i sve običaje vezane za nekada najvažniji paorski posao u godini – žetvu.
Kao i prethodnih puta, i ove godine podršku ovoj lepoj tradicionalnoj manifestaciji pružila je i kompanija “GOMEX”.
Pre nego što počne košenje, žeteoci moraju dobro doručkovati, a na jelovniku našli su se domaći proizvodi: sir, šunka, kobasice, slanina, barena jaja, krompir, luk – sve što je potrebno da bi se izdržao celodnevni rad u polju.
Nije izostala ni rakija, dok su pojedinci u čuturicama imali ohlađeno crveno vino.
Ručno košenje, rukovedanje i vezivanje, zatim slaganje snopova, spadaju u najteže poljoprivredne poslove
Ovoj manifestaciji, koja ima najdužu tradiciju u Zrenjaninu, raduju se jednako i oni najstariji, ali i najmlađi.
Starije generacije srećne su što još mogu da rade, a najmlađima je to bila prilika da na licu mesta vide kako se nekada kosilo.
Svoje umeće u košenju prikazalo je 15 ekipa, a žiri je sve ekipe proglasio pobednicima i svi su dobili prigodne nagrade.